Oldalak

2012. január 14., szombat

„Persona non grata”

Antidemokratikus felhang egy tagfelvétel során

Jelentkeztem az Egyetemi Bonsai Clubba, és…
De kezdjük az elején.
A 80-as évek végén ragadott magával a gépszíj. A küzdősport révén kerültem kapcsolatba a keleti kultúrával. Megihletett a bonsai művészete. Azt sem tudtam mi az, de azt tudtam, hogy nagyon érdekel. Akkoriban internetről és mobil telefonról még nem is hallottuk, vezetékes telefonra is csak előjegyzés után tehettek szert az emberek. Az információ csak a televízióból, újságból, könyvekből ’áradt’. Kitartó keresés eredményeképp megvásároltam Harry Tomlinson könyvét, és autodidakta módon nekiláttam. Természetesen az első próbálkozás, szakmai tapasztalat híján kudarcba fulladt. Újra próbáltam. Hónapok, évek teltek el tapasztalatgyűjtéssel. Sikerült megismerkednem Macsek Ottóval, aki Budapesten él. Tanácsára 2000. októberében saját nevelésű bonsaiokból megrendeztem egy kis bemutatót a veszprémi állatkertben. Ezen a rendezvényen felmértem az igényeket, és a lelkes érdeklődőkkel 2001 márciusában megalakítottuk a Juniperus Bonsai Klubot.
Tovább folytattam a kapcsolatépítést. Lelkesen látogattam az EBC kiállításait, ahol Katona Ervinen kívül több szaktekintélyt is megismerhettem. Éves rendszerességgel összefutottunk, az EBC által szervezett buszos kirándulások némelyikén rész is vettem. Hogy szorosabbá tegyük a kapcsolatot, és szakmai ismereteinket is bővítsük, klubunk több tagja 2010 márciusában az EBC gyakorlati foglalkozására is elutazott. Ekkor óriási megtiszteltetés ért, Katona Ervin felajánlotta, hogy megmutatja a Nemzeti Bonsai Gyűjteményt.(részletek itt).
Tovább folytattam a munkát, és 2011 áprilisában megszerveztem a Bonsai Klubok Első Országos Találkozóját (részletek itt). Ezt sikerként könyvelhettem el. Sajnos az itt történt események, azok konzekvenciái árnyékot vetnek eredményeimre. Véleményemet – miszerint a létrehozott Magyar Bonsai Szövetség megalakítása elhamarkodott és egyoldalú volt (melynek többször hangot adtam a weben is) – EBC-s körökben nem fogadták kitörő lelkesedéssel. Ezt nem segítő szándékként és építő kritikának titulálják.
Hogy ne mélyítsem tovább az ellentéteket és hogy szakirányú ismereteimet is bővíthessem, arra az elhatározásra jutottam, hogy jelentkezem az EBC-be. Miután 2012. január 04-én átutaltam az éves tagdíjat, és január 06-án az EBC weblapján tagsági kérelmemre vonatkozó regisztrációt elvégeztem, türelmesen vártam. Ezek után január 11-én érdeklődő levelet írtam Katona Ervin elnök úrnak, és kértem, igazolja vissza tágságomat.
Ekkor következett a nem várt fordulat. Idézem:
„Tájékoztatom, hogy felvételi kérelmét az egyesület vezetősége nem támogatta.”,
azaz hivatalosan nem kívánatos személynek minősítettek.
Az egész dologban a legfurcsább, hogy az egyesület alapszabálya sehol nem említi, hogy a tagság elnyeréséhez előzetesen vezetőségi hozzájárulás szükséges, csak arról tesz említést, hogy a tagsági kötelezettségeket súlyosan megsértő tagokat az egyesület kizárhatja.
Véleményem szerin a tagdíj befizetésével és a személyes adatok megadásával kinyilvánítottam, hogy az egyesület alapszabályát elfogadom, tehát a tagsági jogviszony létrejött……

Preszter-Lajtai Attila
Veszprém, 2012.január 14.